Market alışverişi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?


Evimizin ihtiyaçları için modern dünya çözümümüz market alışverişi yapmaktır. Büyük marketler, aradığımız tüm ürünleri bir yerde bulmamızı sağlar. Birkaç küçük tüyo ile market alışverişinizi daha verimli hale getirebilirsiniz. Peki, market alışverişi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?
  • Alışveriş listesi yaparak süpermarkete gidin. Yoksa hesap etmediğiniz onlarca şey almış olarak eve gelirsiniz.
  • Market tercihinizi alışveriş listenize göre mümkün olan en fazla çeşidi bulunduran marketten yapın.
  • Alışverişe aç çıkmayın. Açlığınız, sizi yiyecek reyonlarında daha fazla zaman geçirmeye itecektir. Ufak bir kraker ile açlığınızı bastırabilirsiniz.
  • Kampanyalı ürünleri takip edin. İnternette benim bulduğum bu konuda başarılı bir derleme var. Büyük süpermarketlerin indirim kataloglarına buradan erişebilirsiniz.
  • Süpermarketlerin ücretsiz indirim kartlarından edinin. Böylece ilgili döneme ait özel kampanyalardan faydalanabilirsiniz.
  • Ürünlerin fiyatlarını kıyaslarken, birim fiyatlarına bakın. Örneğin peynir alacaksınız, 500 gr. ve 400 gr.lık 2 peynir var. Bunları fiyatlarına göre değil, kg. üzerinden fiyatlarına göre değerlendirin. Hatta, market tercihinizi de, etkiletlerde bu şekilde kg.lt gibi birim fiyatların yazılı olduğu marketlerden yöne yapın.
  • Raf düzenleri… Daha ucuz daha az ön planda olan ürünler süpermarket raflarının alt sıralarına konulur.
  • Tavsiyem, stoklu çalışmanız. Örneğin markete gittiğinizde hep kullandığınız marka üründe  (şampuan, diş macunu vb.) bir kampanya varsa, evinizde bitmemiş dahi olsa 1 adet alın. Ne de olsa, şimdi bitmese bile bir süre sonra bitecek. Hem “evde bitti” stresini yaşamamış hem de indirimli alışveriş yapmış olursunuz.
  • “Bir alana bir bedava” söylemli kampanyalara temkinli yaklaşın. Genellikle ikinci ürün bedava değildir. Belki ilk ürünün yarı fiyatınadır. Bunu anlamak için aynı ürünün tek satılanının fiyatına bakın. Kıyaslamak için bir de muadil ürünün fiyatına bakabilirsiniz. Piyasada muadil ürünler, birbirlerine yakın fiyatta olmalıdır. Buna bakarak da “Bir alana bir bedava”nın doğruluğunu sınayabilirsiniz.
  • Marketlerin belirli reyonlarında promosyonlar ve bunları pazarlaman promosyon görevlileri olur. Bu kişilerin esas amacı, ürünlerini pazarlamaktır. Söyledikleri herşey her zaman doğru veya tam olmayabilir. Siz promosyon görevlilerinin de ürünlerini deneyin. Ama nihai kararı kendiniz verin. Kendinizi “satın almak” için baskı altında hissetmeyin. Siz o ürünü almayınca kimseyi kırmış olmayacaksınız. Denemek dahi istemiyorsanız bunu belirtmenizde hiçbir sakınca yok.
  • “Batan geminin malları” olarak promosyonu yapılan ürünlerde birkaç soruyu kendinize sormalısınız: “Neden bu ürün promosyonda?” “Bu kadar ucuz olmasının nedeni ne olabilir?” Bu soruların yanıtlarını, ürünün son kullanma tarihinin yakın olmasında, kalitesinde, kırmızı et-beyaz et oranında(daha ziyada sosis, sucuklarda), üretim kusurlarında, ambalaj kusurlarında arayabilirsiniz. Promosyon, her zaman bir kusur olduğu anlamına gelir demiyoruz. Zaman zaman firmalar, yeni ürün lansmanlarında ilgi çekmek için de promosyona yönelebilirler.
  • Ağır ürünleri (su, zeytinyağı vb.) alışverişinizin sonunda alın. Böylece alışveriş arabanızda uzun süre taşımak zorunda kalmazsınız.
  • Kredi kartı ile alışveriş yapıyorsanız, bütçenizin üzerine çıkmamak önemlidir. Kredi kartı, doğru kullanıldığında faydalıdır. Kredi kartı limitiniz, sizin aylık geliriniz değildir.
  • Kredi kartı ile alışverişlerinizde, mağazaların kredi kartları ile anlaşmalarını gözden geçirin. Marketler dönemsel ya da kredi kartına bağlı olarak özel puan anlaşmalarına/çekilişlere girebilirler. Alışveriş tutarına göre bu puanlar ciddi tutarlara ulaşabilir. Ancak dikkat edin, bu kazanılan puanların belirli bir dönemde harcanması gerekiyor olabilir.

Ekleyeceğiniz birşey var mı?

1 Yorum

Filed under alışveriş

1 responses to “Market alışverişi yaparken nelere dikkat etmeliyiz?

  1. izem

    benim okulu m için lazımdı üçe gidiyorum ve süperrrrrrrr

Yorum bırakın